Jste zde: Úvodní strana > ... > Ministerstvo pro místní rozvoj > Ministerstvo > Pro média > Tiskové zprávy > 2008 > Ministr Čunek jednal s šéfem evropské ...

Ministr Čunek jednal s šéfem evropské frakce EPP - ED Daulem

16.01.2009: Včera v podvečerních hodinách se 1. místopředseda vlády a  ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek sešel na společné schůzce s předsedou EPP - ED panem Josephem Daulem. EPP - ED je s 288 členy (37 % celkového počtu)  největší politickou frakcí v Evropském parlamentu. Sdružuje křesťansko-demokratické, konzervativní strany a další tradiční středo-pravicové strany. Je jedinou frakcí, ve které jsou zastoupeni poslanci ze všech 27 členských států.

Hlavním cílem tohoto jednání byla diskuze nad dvěma základními tématy:

• Lisabonská smlouva
  • Sektorové priority MMR pro české předsednictví v radě EU (CZ PRES)

„Nedokázali jsme zatím zformulovat základní pravidla fungování Unie stručněji a přehledněji, a to způsobilo, že z jejího obsáhlého textu nemusí být na první pohled zřejmé, že hodnotově podmíněná řešení citlivých otázek, jako je euthanasie, interrupce a podobné, zůstávají plně v kompetenci členských států," řekl Jiří Čunek. Ministr dále uvedl: „respektujme hluboce zakotvené, přirozeně rozdílné duchovní tradice a hodnoty jednotlivých národů."

Ministr Čunek dále seznámil předsedu Daula s hlavními prioritami MMR, které vycházejí ze dvou vládních dokumentů z července 2008, kterými jsou Hlavní priority českého předsednictví EU 2009 a Sektorové priority českého předsednictví EU. Hlavní a značně průřezovou prioritou MMR je kohezní politika zahrnující také aspekt územní soudržnosti.  Další prioritou ČR je uzavření debaty o dokumentu Zelená kniha o územní soudržnosti, která byla představena Evropskou komisí dne 6. října 2008.

„Vzhledem k tomu, že finanční krize cloumá světem i Evropou, je zjevné, že během CZ PRES budou členské země diskutovat i o aktivitách, které přímo souvisejí s evropskou agendou. ČR je proto připravena poskytnout dostatečný prostor a platformu pro prezentaci návrhů Evropské komise i pro diskusi členských zemí nad možnými úpravami pravidel pro stávající programové období s cílem urychlení realizace investic podporovaných z evropských fondů," ujistil  předsedu Daula Jiří Čunek.

„Můžete počítat s naší podporou. Jsme tady, abychom Vám pomohli v otázkách, které hýbou dnešním světem, tedy ratifikace Lisabonské smlouvy a dopady finanční krize," uvedl v závěru schůzky předseda EPP - ED Daul.

Samostatné oddělení komunikace MMR ČR
Staroměstské náměstí 6