Jste zde: Úvodní strana > ... > Ministerstvo pro místní rozvoj > Ministerstvo > Pro média > Tiskové zprávy > 2007 > Ministr Jiří Čunek jednal v USA

Ministr Jiří Čunek jednal v USA

13.01.2009: Cesta 1. místopředsedy vlády a ministr a pro místní rozvoj Jiřího Čunka do USA, která se uskutečnila ve dnech 22. 9.-25. 9. 2007, byla orientována především na projednání možností propagace České republiky a zvyšování objemu cestovního ruchu se Spojenými státy.

Během svého pobytu v Chicagu a New Yorku se vicepremiér Čunek setkal s řadou zástupců českých krajanských spolků, s lidmi zodpovědnými za propagaci našeho státu, ale i s reprezentanty amerických turistických korporací.

První polovina návštěvy byla věnována především seznámení s tradičně velmi silnou českou krajanskou komunitou v Chicagu. Kromě oficiální účasti na 68. Moravském dni ve městě Countryside ve státě Illinois se Jiří Čunek setkal se zástupci českých spolků a komunit nejrůznějšího zaměření (sportovní, kulturní, náboženské).

"Tím, že ač daleko od své vlasti, přesto pečlivě a s láskou udržujete a chráníte českou kulturu a tradice, nejen přinášíte radost sobě a svým přátelům zde v USA, ale zároveň tím konáte nezastupitelnou službu propagace České republiky na tomto kontinentě," uvedl Jiří Čunek ve svém projevu ke krajanům.

V New Yorku se pak Čunek seznámil se stavem projektu rekonstrukce České národní budovy, která byla českou vládou odkoupena v roce 1995. Termín dokončení kompletní renovace budovy a zprovoznění centra propagace ČR v New Yorku se předpokládá v květnu příštího roku. Také v New Yorku se ministr Čunek setkal k rozhovorům se zástupci místních krajanských spolků, podrobně se seznámil s činností místní pobočky CzechTourism, která spadá do jeho gesce a v neposlední řadě diskutoval se zástupci Američan Turist Society o možnostech dalšího rozvoje turistického ruchu mezi oběma zeměmi. Za klíčové v této oblasti označil ministr Čunek "jak stále se zlepšující propagaci České republiky v zahraničí, tak i maximální podporu systematickým projektům, které přinesou dlouhodobý růst počtu turistů, kteří budou cestovat z USA do ČR a naopak. Velmi důležité je v této sféře pracovat především s mladými lidmi. Právě oni jsou potencionálními turisty, především je ale třeba vychovávat ve spolupráci s americkými vzdělávacími institucemi odborníky, kteří se dovedou orientovat na zdejším trhu a mohou z nich tak vyrůstat kvalitní manažeři pro české společnosti," uvedl Čunek.

Mezi emocionálně silné okamžiky návštěvy vicepremiéra Čunka patřila návštěva Ground Zero a zdejšího muzea událostí 11. září. Zde se Jiří Čunek setkal i s ředitelem muzea, který při teroristickém útoku na budovy WTC ztratil svého syna, jenž zde zachraňoval lidské životy jako profesionální hasič.

Odbor komunikace MMR ČR
Staroměstské nám. 6