Jste zde: Úvodní strana > ... > Ministerstvo pro místní rozvoj > Ministerstvo > Pro média > Tiskové zprávy > 2006 > Obce získají další peníze na ...

Obce získají další peníze na rekonstrukce po povodních

13.01.2009: Ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič schválil první žádosti o dotace z upraveného programu "Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou" ve výši 40 mil. Kč.

Oproti minulosti je dostanou i obce a kraje na území, kde nebyly vyhlášeny krizové stavy. Na pomoc v této oblasti je prozatím vyčleněna částka 300 milionů korun, která může být v případě vyšších nároků ze strany obcí ještě navýšena.

"Upravili jsme dosavadní dotační program tak, aby nebyly diskriminovány obce a města ležící na území, kde nebyl vyhlášen stav nebezpečí nebo nouzový stav, ale kde povodně a další živelné pohromy přesto napáchaly značné škody," vysvětluje ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič a dodává: "Drtivá většina nově podpořených projektů směřuje do Jihočeského kraje, zejména Českého Krumlova a Strakonic, a týká se oprav místních komunikací, kanalizace a dalšího obecního majetku. Druhým největším předkladatelem projektů je město Ústí nad Labem."

O finanční prostředky na obnovu majetku poškozeného živelnou pohromou tedy nyní mohou žádat kraje a obce bez ohledu na to, zda na jejich území byl či nebyl při živelné pohromě vyhlášen jeden z krizových stavů. V rozšířeném programu "Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou" mohou o dotaci žádat obce, svazky obcí a města až do výše 80 % celkové výše nákladů na opravy, kraje až do výše 50 % vyčíslených investicí. "Tyto peníze jdou ze státního rozpočtu ČR a jsou určeny hlavně na opravu či výstavbu zničených mostů, místních komunikací, veřejných prostranstvích, obecních staveb či zařízeních preventivní infrastruktury. Neposkytují se na obnovu bytového fondu ve vlastnictví obcí," upřesňuje zaměření podpory ministr.

Součástí změn je také omezení požadavků na povinné přílohy žádosti o podporu z programu. "Požadované přílohy žádosti jsme omezili na nezbytné minimum, aby mohly být zpracovány co nejrychleji a k obcím se peníze dostali co nejdříve. Podle našich předpokladů najdeme peníze pro uspokojení nároků všech obcí, ve kterých letos způsobila škody povodeň či jiná živelná pohroma," dodává Petr Gandalovič.

Jana Víšková, ředitelka odboru komunikace a mluvčí MMR ČR
Staroměstské nám. 6, 110 15 Praha 1, tel.: 224 861 663, e-mail: tiskove@mmr.cz ; www.mmr.cz

upraveno dne: 22. 11 2006 ,OVV